Les 4: Inleiding op de Bijbel

bijbels

Inleiding op de Bijbel:

 
Op deze school geloven we dat de Bijbel het woord van God is, en daarom niet zomaar een boek. Hierboven zie je een aantal verschillende Bijbels, waar ongeveer hetzelfde in staat, maar soms is het net een wat andere vertaling, zodat bijvoorbeeld iedereen het goed kan begrijpen.
In de klas gebruiken we bijvoorbeeld de vertaling van Het Boek als we een papieren Bijbel gebruiken.
Als we de Bijbel online lezen, dan gebruiken we de “Basis Bijbel”, dat is op dit moment een van de makkelijkste Nederlandse vertalingen.

De Bijbel die wij lezen is vertaald vanuit de oorspronkelijke taal, of eigenlijk 3 talen, want het 1e deel van de Bijbel is oorspronkelijk in een andere taal geschreven dan het 2e deel. welke talen ga je zelf opzoeken in een opdracht.

Bekijk nu eerst het filmpje over het ontstaan van de Bijbel

opdracht 1: Beantwoord nu onderstaande vragen:

  1. Wat betekent het woord Bijbel?
  2. In welke talen is de Bijbel geschreven?
  3. De Bijbel is dus eigenlijk een verzameling boeken. Hoeveel boeken heeft de Bijbel?
  4. Nu is de Bijbel een boek, maar welke “vorm” had de Bijbel vroeger?

De bijbel bestaat uit het Oude testament en het Nieuwe Testament. Het Oude Testament gaat over de schepping van de wereld, de zondvloed (je weet wel dat verhaal met de Ark van Noach) en de profeten (boodschappers van God). Dit boek was vroeger het boek van de joden, de inwoners van Israël.

Je zou kunnen zeggen dat het Nieuwe Testament is gegeven door God om het Oude Testament compleet te maken. Door de komst van Jezus (waar we nog veel meer van zullen horen) kon God eindelijk laten zien aan ons hoe Hij alles precies bedoeld had. Je hebt dus allebei de delen van de Bijbel nodig om God te leren kennen, en samen zijn ze de Bijbel.

Dit jaar zullen we meestal geen boek meer als bijbel gebruiken in de les. We gaan de App Youversion gebruiken die we gedownload hebben en gebruiken daarvan de vertaling BB die staat voor Basisbijbel.

We gaan ook even “oefenen” met een papieren Bijbel, zodat je weet hoe dat eruit ziet en hoe je daarin kunt zoeken naar een bepaald gedeelte.

Opdracht 2: beantwoord nu onderstaande vragen

  1. Hoeveel boeken heeft het NT ( Nieuwe Testament ) ?
  2. Hoe heet het 19e boek van het OT ?
  3. Wat betekent het woord Genesis ?
  4. Wat betekent het woord Exodus ?
  5. Hoe noemen we de 1e vier boeken van het NT ?Hoeveel boeken heeft het OT ( Oude Testament ) ?

Als je wat op wilt zoeken in de Bijbel, dan moet je weten hoe de bijbel in elkaar zit. Allereerst kijk je in welk Bijbelboek je iets op moet zoeken. Staat dit boek in het Oude Testament ( OT ) of in het Nieuwe Testament  ( NT )?

Elk Bijbelboek is onderverdeeld in hoofdstukken en die zijn weer onderverdeeld in verzen. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder.

Je moet opzoeken Johannes 3:16 -17

In de app Youversion staan het OT en het NT niet duidelijk apart, alle Bijbelboeken staan gewoon onder elkaar, dus je scrolt  naar beneden tot je Johannes tegenkomt (dus niet 1Johannes !!). Vanaf het Bijbelboek Mattheus begint het NT.

Mocht je toch willen weten welke boeken in het OT en welke in het NT staan dan kun je naar de website van Basisbijbel.nl gaan door hier te klikken en dan op Lezen te klikken. Je ziet dan aan de rechterkant een menu verschijnen. Als je iets naar beneden scrolt zie je daar alle boeken van het OT op volgorde en kun je ook kiezen voor alle boeken van het NT op volgorde.

In dit geval heb je dus het 3e hoofdstuk nodig, en dan de verzen (de regels) 16 en 17.

Johannes 3

16 Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. 17 God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door hem te redden.

Opdracht 3: leg in je eigen woorden uit wat er bedoeld wordt met de tekst die in Johannes 3: 16-17 staat.

Dit bericht is geplaatst in Godsdienst Klas 1. Bookmark de permalink.