Les 7: Noach

De mensen deden wat slecht was in de ogen van God. Elk mens leefde voor zichzelf en hield geen rekening met een ander. Om te overleven was het heel normaal om te stelen, vechten, bedriegen en zelfs doden.

Gelukkig was niet iedereen slecht: een andere nakomeling van Adam en Eva, Henoch, luisterde wel naar God en deed wat goed was in Zijn ogen. Hij was een profeet en kreeg van God de opdracht om de mensen te vertellen dat God hen ging vernietigen, omdat ze zulke slechte dingen deden

Henoch was de voorvader van Noach. Ook Noach luisterde naar God en leefde naar Zijn wil. Op een dag krijgt Noach te horen dat God de gehele mensheid zal vernietigen omdat er zoveel slechtheid in de wereld gekomen is. Daarbij krijgt Noach de opdracht om een boot te bouwen, een ark.

Noach krijgt ook instructie over de lengte, breedte en hoogte van de Ark. Je kunt dit lezen in Genesis 6. Klik hier om het fragment te lezen.

Opdracht 1: De afmetingen worden genoemd in ‘el’ . Dit staat gelijk aan 45 cm (ongeveer een halve meter dus). Schrijf de afmetingen van Ark op in meters

In Nederland is de Ark van Noach nagebouwd op ware grootte. Kijk maar naar het volgende filmpje.

Opdracht 2: Beantwoord onderstaande vragen.

  1. Wat is de bedoeling geweest van de man die de Ark heeft nagebouwd? Wat is zijn reden om dit te doen?
  2. Zou je deze Ark wel eens in het echt willen zien? waarom wel/niet?

Noach krijgt de opdracht om van alle dieren een mannetje en een vrouwtje te verzamelen. Als Noach en zijn familie, samen met de dieren, in de ark zitten, gaat het hard regenen. Veel mensen proberen de ark te bereiken, maar dit lukt niet. In de film Noah (2014) wordt dit op de volgende manier uitgewerkt:

Opdracht 3: Lees Genesis 7 (en 8) , door hier te klikken. Klopt bovenstaand fragment met wat je in de Bijbel leest?

Na 40 dagen en nachten hield het op met stortregenen (dus hele harde regen). Het duurde nog heel lang voordat al het water weer was gezakt. 150 dagen lang was de gehele aarde bedekt met water. Uiteindelijk blijft de ark steken op de top van de berg Ararat in Turkije. Noach kan de ark verlaten, samen met zijn familie en alle dieren. Als Noach een nieuw bestaan opbouwt ziet hij een regenboog.

Opdracht 4: Lees Genesis 9 door hier te klikken. Wat is de betekenis van de regenboog?

Verdieping: Hollywood en de ark van Noach.

De ark van Noach is een populair thema in Hollywood. Naast de film Noah is in 2007 de film ‘Evan Almighty’ uitgebracht als vervolg op de succesvolle film ‘Bruce Almighty’.

Opdracht 5: Kijk naar bovenstaand fragment en beantwoord de volgende vragen.

  1. Hoe reageert Evan op God als hij de opdracht krijgt om een Ark te bouwen?
  2. Hoe reageren de mensen op Evan als hij de Ark gaat bouwen?
  3. Zou je deze film willen zien? Waarom wel/niet?
Dit bericht is geplaatst in Godsdienst Klas 1. Bookmark de permalink.