Les 6: Kaïn en Abel

Zoals je in de Bijbel kunt lezen, leefden Adam en Eva in een echt paradijs.

225976__waterfall-stream-water-pond-trees-greenery-nature_p

Helaas was hun verblijf in het paradijs van korte duur. Doordat Adam en Eva gezondigd hadden, werden ze verbannen uit het paradijs. Door de komst van de zonde (dit wordt ook wel ‘zondeval’ genoemd), is er ziekte, pijn, haat, jaloezie en dood in de wereld gekomen. Zonde is het slechte in de wereld zou je kunnen zeggen

De gevolgen hiervan waren niet alleen heel erg voor de mensheid, maar ook voor de natuur.  ‘Het recht van de sterkste’ kwam in de wereld. Dit betekende voor de dieren dat ze voor hun eigen voedsel moesten zorgen. Daarom gingen sommige dieren met elkaar  vechten of aten ze zelfs een ander dier op.  Adam en Eva kunnen niet zomaar meer een leeuw aaien. Dat kon vroeger wel in die mooie tuin. Nee, voor een leeuw moet je uitkijken. Als hij honger heeft, kan hij je wel opeten!

watermark

Nu Adam en Eva niet meer in die prachtige tuin mogen wonen, moeten ze heel hard werken. Als ze dat niet doen, hebben ze niet genoeg te eten. Gelukkig blijft de zon schijnen en blijven de bloemen bloeien. God zorgt ook voor voldoende regen, zodat alles kan groeien, ook buiten het paradijs.

Adam en Eva krijgen kinderen, twee jongens. De oudste heet Kaïn en de jongste Abel. Als de jongens groot  worden, gaat Kaïn op het land van zijn vader Adam werken.  Hij wordt landbouwer. En Abel? Helpt hij zijn broer op het land? Nee, Abel wordt schaapherder, hij houdt van dieren.

Op een dag geven Kaïn en Abel allebei een geschenk (een cadeau ) aan God. Een ander woord voor een geschenk is een offer. Kaïn offert een deel van zijn oogst en Abel het beste dier dat hij in zijn kudde had.

Om de volgende opdracht te kunnen maken kun je lezen wat er gebeurde in Genesis 4:1-12 door hier te klikken.

In plaats daarvan kun je ook  onderstaande filmpje bekijken om te zien wat er gebeurde.

Opdracht 1: Leg de betekenis uit van de volgende moeilijke woorden die je in het filmpje en/of het bijbelstukje tegenkwam. Je mag daar uiteraard Google/een woordenboek bij gebruiken: 

– OFFER  (vers 4 en 5)

– LOERT  ( vers 7 )

-HET KWAAD. (vers 7)   Deze is misschien wat lastig te vinden, maar wat denk je dat daarmee bedoeld wordt?

Opdracht 2: beantwoord onderstaande vragen.

  1. In Genesis 4: 6-7 gaat God met Kaïn praten, om te voorkomen dat Kaïn nog verder de fout ingaat.  Leg in eigen woorden uit wat God eigenlijk allemaal tegen Kaïn zegt.
  2. Leg eens uit waarom iemand (dat mag je ook zelf zijn.) jaloers zou kunnen worden? Geef een paar voorbeelden uit je eigen leven, of dat van anderen (je hoeft geen namen te noemen).
  3. Leg eens in een aantal stappen uit, hoe jaloezie uiteindelijk zover kan komen dat je zelfs iemand kunt vermoorden?
  4. Noem nog minimaal 3 dingen die niet zo heel erg lijken, maar wel tot hele erge dingen kunnen leiden.

Helaas gaat het toch echt mis, en vermoordt Kaïn zijn broer Abel. Zo leren we dat een zonde die niet zo heel erg lijkt (we zijn allemaal wel eens jaloers toch?) uiteindelijk tot iets heel ergs kan leiden. Dat is nou precies de reden waarom de Bijbel ons zo duidelijk waarschuwt voor de gevolgen van zonden. Wij denken vaak… ach zo erg is dat toch niet? maar we zien niet wat de gevolgen kunnen zijn.

Dit bericht is geplaatst in Godsdienst Klas 1. Bookmark de permalink.