Les 2: Je afkomst… De wind in de zeilen of een blok aan je been?

blok aan beenIn de vorige les hebben we het gehad over dingen die je hebt meegemaakt. Soms hebben die dingen invloed op je zonder dat je je er bewust van bent.

Zo zagen we in de film van Mozes dat zijn afkomst een hoop invloed op zijn leven heeft gehad. Eerst als prins had hij natuurlijk heel veel voordeel van zijn afkomst, maar er kleefde wel bloed aan zijn (vaders) handen!

Later kwam hij erachter dat hij eigenlijk van de slaven afstamde en toen kreeg zijn leven een totaal andere wending (ging een heel andere kant op)

Misschien ben je wel onzeker geworden door dingen die je hebt meegemaakt, of juist heel hard geworden. Misschien heb je geleerd om goed voor jezelf op te komen, of ben je juist bang om dat te doen.
Ook wat je meekrijgt van je familie kan je helpen (de wind in de zeilen!) OF juist in de weg zitten (een blok aan je been). Dat hoeven zelfs niet perse slechte dingen te zijn, maar bijvoorbeeld dingen die niet bij jou passen. Stel dat jij bijvoorbeeld iets heel anders wil gaan doen dan je ouders doen, en je vader had juist gehoopt dat jij later zijn bedrijf zou over nemen… dan is het misschien dit jaar al moeilijk om een bepaalde richting te kiezen op school?!

Blok aan je been?

Stel dat jullie het thuis heel erg krap hebben, en je wordt daardoor op school gepest… bijvoorbeeld omdat je steeds dezelfde goedkope kleren aanhebt, of juist dat jullie thuis heel rijk zijn, en er zijn kinderen jaloers, en ze vinden je heel arrogant doen!
Al dit soort dingen kunnen een blok aan je been zijn!

Het kan natuurlijk ook anders zijn, dat je thuis heel veel steun krijgt als het op school niet lekker loopt, of dat je op muziekles EN op een sportclub kan en volop kans krijgt om je te ontwikkelen… Dat is wat je noemt “de wind in de zeilen hebben”

Les 2 Opdracht 1:

Denk eens goed na welke sterke punten je misschien wel van je gezin of familie hebt meegekregen. Bedenk ook eens welke zwakke punten je misschien wel van je gezin of familie hebt meegekregen.  Dus in welke dingen lijk je bijvoorbeeld op je vader of moeder, of iemand anders uit de familie? Dat kan ook zijn om dat je gewoon bepaald gedrag overneemt uit je (gast)gezin.

wind in de zeilenSchrijf voor deze opdracht een opstel van ongeveer een half A4tje over je sterke en je zwakke punten, en hoe die je de wind in de zeilen kunnen geven of een blok aan je been kunnen zijn. Dus bijvoorbeeld dat het lastig kan worden om later verder te leren doordat je je moeilijk kunt concentreren. Of dat je bang bent voor mensen die de baas over je spelen, of dat je dyslexie hebt en daardoor denkt dat leren toch niets voor jou is. Of dat je de handigheid van je vader hebt meegekregen en je denkt goed in techniek te kunnen worden.
Deze opdracht wordt door niemand anders gelezen, maar je bent natuurlijk niet verplicht om de aller persoonlijkste dingen te vertellen.

Jij bent NIET de enige!

Het is goed om te weten dat jij niet de enige persoon bent die soms worstelt met z’n verleden of zwakke punten. In de Bijbel staan juist daarom ook allerlei personen (en hun leven) beschreven, zodat jij kan leren van hun vallen en opstaan!
Een persoon die in dit opzicht een mooi voorbeeld is, is Gideon.

Gideon kreeg een speciale taak in zijn leven, maar voelde zich totaal niet geschikt zoals we samen gaan lezen in het Bijbelboek Richters (of Rechters) in hoofdstuk 6 vers 1 t/m 15 door naar de App Youversion te gaan. Zorg dat de vertaling op BB (Basisbijbel) staat want dat is het makkelijkste Nederlands. Let goed op want de 1e toets worden hier vragen over gesteld, dus vraag wat je niet begrijpt.

Les 2  opdracht 2    bij het verhaal van Gideon

De onderstaande vragen kun je beantwoorden naar aanleiding van het 1e bijbelstukje van Gideon, namelijk Richters 6: 1-18 (dus hoofdstuk 6 vers 1 t/m 18)

Hoe kwam het dat het volk van Midian (de Midianieten) de macht kreeg over het volk van Israël (de Israëlieten)?

 • Wat was het gevolg voor de Israëlieten?
 • Waarom worden die vijanden van Israël in vers 5 vergeleken met een zwerm sprinkhanen?
 • Toen de Israëlieten de Heer (God) te hulp riepen, wat deed God toen als eerste.
 • Daarna stuurde God nog iemand naar Gideon. Wie/wat was dat?
 • Wat was zijn boodschap/opdracht voor Gideon ongeveer?
 • Wat was Gideon aan het doen toen die boodschapper bij hem kwam, en waarom deed hij dat op die plek?
 • Uiteindelijk vroeg God aan Gideon om het volk Israël te bevrijden. Wat was zijn 1e reactie?
Gideon de Held

tissot_gideon_angel1197x900De situatie waar Gideon en het volk Israël in zaten was niet zo mooi, en toen Gideon begreep wat hij eigenlijk moest doen was hij waarschijnlijk net zo onzeker als jij zou zijn in zijn geval. Hij vroeg dan ook een teken van God.  Misschien heb jij ook wel eens gehoopt iets van God te merken…  Het bijzondere was dat Gideon nog antwoord kreeg ook!!
Lees nu Hoofdstuk 6 vers 36 t/m 40 hoe dat ging.

Gideon en zijn 300 man!

Toen werd het pas echt spannend, want een poosje later later werd Israel opnieuw aangevallen door de vijand (de Midjanieten) en God gaf Gideon de opdracht om ze aan te vallen met een klein legertje. Hoe dat ging, kun je lezen in Hoofdstuk 7 vers 1 t/m 8.

Uiteindelijk vallen ze aan, hoewel de vijand met VEEEEL  meer soldaten is! Kijk maar naar het volgende filmpje:

Natuurlijk is dit een beetje een grapje, het is een stukje van de film ‘300’ over een legende waarbij 300 Spartaanse soldaten het moesten opnemen tegen honderdduizenden vijandelijke strijders.
In het filmpje zie je dat het hele sterke heldhaftige strijders waren, en dat is nou juist NIET wat Gideon en zijn mannen waren! Gelukkig maar want anders had je niks aan dit verhaal, dan zou je er namelijk alleen van kunnen leren dat je moeilijke dingen alleen kunt overwinnen als je je als een held voelt…  Nee, het verhaal van Gideon gaat heel anders.

gideon2 (1)

God had duidelijk gemaakt dat Hij slechts 300 man wilde sturen, zodat de mensen zouden weten dat zij zelf niet zo geweldig goed hoefden te zijn, maar dat God hun wilde helpen.

Lees hoe dat ging in H7 vers 15 t/m 22

Maak nu eerst Les 2 Opdracht 3

Les 2 opdracht 3  Bij het verhaal van Gideon
Je hebt net Hoofdstuk 7 gelezen en daarover gaan de volgende vragen.

 • Waarom vond God het leger van Gideon te groot?
 • Hoeveel mannen zijn er eigenlijk afgevallen? (dus gingen NIET vechten)
 • Hoe moest Gideon kiezen welke mannen mee mochten vechten?
 • Welke “wapens” of spullen hadden de 300 mannen van Gideon bij zich toen ze aanvielen
 • Hoe gaf God uiteindelijk de overwinning aan Gideon? Dus hoe werden de Midianieten verslagen?

In dit verhaal zie je net als in heel veel andere verhalen in de Bijbel, dat God niet zoekt naar bijzondere mensen, maar naar mensen door wie HIJ bijzondere dingen kan doen!

Volgens de Bijbel heeft God een plan met een ieder van ons! En het is een hele uitdaging om erachter te komen wat dat is…

Dit bericht is geplaatst in Godsdienst Klas 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *