Les 3: Je komt als geroepen!

Vorige Les zagen we dat er een doel is voor je leven… maar hoe kom je daar nou achter? Deze vraag gaan we niet in 1 keer beantwoorden, maar dat zal de rode draad zijn door de godsdienstlessen dit jaar.

Sommige mensen weten al van jongs af aan wat ze willen, terwijl anderen zelfs tijdens hun studietijd 3 keer wisselen van studie omdat ze eigenlijk geen idee hebben van wat ze nou willen gaan doen. Er zijn zelfs heel veel mensen die eigenlijk niet eens weten waarom ze de dingen doen die ze doen… Je zou dan net zoiets kunnen krijgen als in het filmpje hieronder…

Nou is WERK zeker niet het belangrijkste in het leven, maar het is natuurlijk het mooiste als je datgene kan doen wat je echt graag doet! Het is het mooiste als je echt PASSIE kunt hebben voor wat je doet!

Het doet ertoe wat je doet ūüôā

Ik weet zeker dat ik voor de meeste docenten spreek als ik zeg dat we je veel meer willen leren dan alleen het vak dat je van ons krijgt. We willen je graag helpen om je voor te bereiden op een goede plek in de maatschappij. En dan bedoel ik niet dat we hopen dat jullie allemaal hartstikke rijk worden (wat natuurlijk best leuk zou zijn…) maar dat jullie echt “je plekje zullen vinden”, dat jullie echt zullen ontdekken dat je er toe doet, dat jullie echt wat mogen betekenen voor de mensen om je heen, want daar zit veel meer voldoening in dan de meeste mensen tegenwoordig denken.

wie-goed-doet_005

Er is een mooi Nederlands gezegde dat zegt: “Wie goed doet… goed ontmoet! ” of met andere woorden als je het goede doet, zul je het goede ontvangen, al kan dat soms misschien even duren.

Ookal weet je misschien op jou leeftijd nog niet precies wat het doel van je leven is, het is goed om te weten dat we in ieder geval allemaal “geroepen zijn” om het goede te doen. Het mooie daarvan is, dat je dat overal kan doen waar je bent… ook nu op school, in het gezin waar je bent, in jou buurt, met je vrienden,¬†op je werk of waar dan ook.helping-hand

Denk er eens even over na wat jij allemaal zou kunnen doen in je eigen omgeving!!! Misschien heb je er nog nooit zo naar gekeken, maar JIJ bent (vaak/soms) de enige die kan doen wat JIJ kan doen!!! Jij bent namelijk uniek, en komt in situaties waar bijvoorbeeld niemand anders van je klas in komt! Dat betekent dat jij soms de enige bent die iemand anders kan helpen, gewoon om het simpele feit dat jij daar op dat moment bij die persoon bent!

Les 3 Opdracht 1

A:  Denk eens na en schrijf dan 1 of 2 situaties op waarin jij iets hebt betekent voor iemand anders, bijv. iemand die je geholpen hebt, of getroost hebt, of waar je iets anders voor gedaan hebt.
B:  Schrijf ook 1 of 2 situaties op waarvan je eigenlijk wel weet dat je een ander had kunnen helpen, maar wat je NIET gedaan hebt. Bijv. iemand werd gepest en je deed niets om te helpen, of iemand viel en je hielp niet, of iemand had verdriet en je hebt niets gedaan.

C:¬† Hoe denk je dat andere mensen over jou denken? Denk je dat anderen je behulpzaam vinden en aardig of juist dat ze je zien als ongeduldig en agressief om maar even wat te noemen. Zien anderen jou als “vredestichter” of juist als ruziezoeker…? Probeer dit eens op te schrijven.

D: Als het je lukt, probeer eens op te schrijven of er verschil is tussen hoe je familie en vrienden jou zouden “beschrijven” en hoe mensen die je minder goed kent jou zouden beschrijven.

Pay it Forward

Misschien heb je gemerkt dat het makkelijker is om NIET te helpen dan om WEL iets te doen voor een ander. Het volgende nummer van Fresku geeft een paar voorbeelden van mensen of kinderen die jij zomaar in je omgeving zou kunnen hebben en waar jij iets voor zou kunnen betekenen. Het probleem is vaak alleen dat we maar weinig ECHT letten op de mensen om ons heen. Denk bij het kijken van dit nummer eens na of je iemand in je omgeving kent die op een van deze mensen lijkt.

Een aanrader om thuis eens te kijken is de film ‘Pay it Forward’¬† waarin een jongen door een leraar wordt uitgedaagd om voor een opdracht voor school de wereld beter te maken…

Omdat er in de klas geen tijd is om de hele film te kijken is hier een alternatief van een paar minuten waarin je het gezegde “Wie goed doet, goed ontmoet” in de praktijk ziet:

Les 3 Opdracht 2  bij de film Pay it Forward.

Na het kijken van het filmpje ga je in groepjes van 3 of 4 leerlingen deze opdracht doen uit 3 delen:
In de film zag je dat iemand gewoon begon om iets te doen voor een ander, en anderen dat gingen nadoen. Dat kunnen natuurlijk hele grote dingen zijn, maar ook kleine dingen.
a)    Probeer eens te bedenken (en schrijf op)  waar jij goed in bent, of wat jij leuk vindt om te doen en waar je anderen (ooit) mee zou kunnen helpen.

b)    Bedenk samen voor ieder lid van het groepje iets wat hij/zij kan doen voor iemand op school of in jullie omgeving. Dus niet iets wat pas over een jaar of langer pas kan, maar gewoon iets voor hier en nu. Schrijf de dingen die jullie bedenken op.

Help Someone - Yogesh Goel - ygoel_com

d)¬†¬† Uiteindelijk schrijven jullie¬† een kort verslagje (dat kan in 5 tot 10 zinnen) van jullie ervaringen. Het zou natuurlijk leuk zijn als je er foto’s bij kunt doen van wat je gedaan hebt, maar je mag het ook gewoon uitleggen. Lever dit in in Showbie

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat als iedereen tot de ontdekking komt dat we geroepen zijn om GOED te doen voor anderen, er uiteindelijk ECHT een hele hoop kan veranderen!

Dit bericht is geplaatst in Godsdienst Klas 2. Bookmark de permalink.