Les 4: Het Hart op de juiste plaats!

Zoals we gezien hebben in de vorige les doet het er nogal wat toe wat je wel of juist niet doet, maar minstens zo belangrijk is het hoe je die dingen doet. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat als je alleen maar dingen zou moeten doen omdat het verplicht is (ook al zijn het goede dingen), je dat niet lang zult volhouden.
Veel situaties kunnen we niet kiezen, zoals bijvoorbeeld het gezin waar je uitkomt, het feit dat je nu op school zit, die ene docent waar je niet mee overweg kunt (of misschien wel alle docenten ), of de klas waar je in zit. hoe moet je nou met al die situaties omgaan?
Even een grappig filmpje over je aanpassen, van Najib Amhali die bij zijn Nederlandse schoonouders gaat eten.

Waarschijnlijk denk je daar niet zo vaak over na, maar het is goed om er eens bij stil te staan, want zonder dat we het doorhebben zitten we heel vaak onszelf ontzettend in de weg. Neem het voorbeeld van die docent die je niet mag… als jij daar steeds tegenin gaat of een grote mond hebt, of blijft praten, wie heeft dan uiteindelijk een probleem… juist jij, want jij moet nakomen of krijgt straf, terwijl die docent het allang weer vergeten is.
Soms helpt het om er eens heel anders tegenaan te kijken, hoe lastig dat ook is……     Hoe minder problemen je op school maakt, hoe minder je met school te maken hebt… als je snel van deze school af wilt, dan doe je dat dus door minder problemen te veroorzaken, en niet door te denken: ik vind die docent toch stom en die school ook, dus ik doe niet mee en ga lopen zieken, waardoor je waarschijnlijk nog langer met die docent te maken hebt en nog langer op deze school zit!!!

Het is erg mooi om te zien dat leerlingen soms elkaar helpen om dit soort dingen in te zien. Als jij merkt dat degene die naast je zit elke keer problemen heeft met een bepaalde docent, ben jij misschien wel de beste persoon om hem/haar te helpen om dat ook in te zien. Van elkaar neem je natuurlijk makkelijker iets aan dan van een docent.

Opdracht 1: schrijf eens op wat voor jou de top 3 is van meest vervelende dingen op school. En dan hebben we het niet over huiswerk maken, maar op school zelf, dus bepaalde situaties of mensen. Het is niet nodig/handig om namen te noemen.

Als de situatie waarin we ons bevinden wat minder leuk is, dan hebben we al snel de neiging om dat oneerlijk te vinden, of om boos te worden, om ons rebels te gaan gedragen, en we vinden vaak ook nog dat we daar alle recht voor hebben, terwijl we er uiteindelijk zelf de meeste problemen door hebben.
Een heel mooi voorbeeld hiervoor vinden we in koning David, die o.a. laat zien wat het betekent om het hart op de juiste plaats te hebben.

Het leven van David is een verhaal over haat, liefde, vreemdgaan, een strijd om de macht en zelfs moord. Toch is David misschien wel de bekendste koning uit de bijbel. Jezus wordt later zelfs ‘zoon van David’ genoemd. Daaruit kun je afleiden dat David een koning naar Gods hart was…

Het verhaal van David begint als de 1e koning van Israël nog aan de macht is. Zijn naam was Saul en hij begon als een goede koning die God gehoorzaam was. Helaas vertrouwde Saul steeds minder op God maar meer op zijn eigen inzicht (ideeën), daardoor kreeg hij van de profeet Samuel te horen dat God een andere koning zou aanstellen.

Lees nu het begin van de geschiedenis van koning David in de Bijbel in het boek 1 Samuel 16: 1-12 , door hier te klikken.

Opdracht 2: beantwoord onderstaande vragen.

  1. Wat zou dat kunnen betekenen? dat David een man naar Gods hart was?
  2. Waarom dacht Samuel dat Eliab (de oudste zoon van Isai)  vast en zeker degene zou zijn die koning moest worden?
  3. De meesten van ons beoordelen andere mensen op basis van de buitenkant, op wat we zien, maar waar kijkt God naar volgens vers 7 ?

David wordt al tot koning gezalfd, terwijl de eerste koning, Saul, nog op de troon zit. Daardoor ontstaat er een haat-liefdeverhouding tussen Saul en David. In de loop van de geschiedenis wordt het steeds meer haat dan liefde; er ontwikkelt zich een echte machtsstrijd tussen de twee.

De eerste daad van David, waardoor Saul hem gaat wantrouwen, is het verslaan van de reus Goliath. Een herdersjongen verslaat een reusachtige militair die een heel leger bang weet te maken. Deze angstzaaier wordt verslagen door een herdersjongen die leeft in vertrouwen op de God van Israël.

In de meeste kinderbijbels of kinderverhalen over David en Goliath met plaatjes, zie je een klein jongetje dat een gigantische reus verslaat, zoals in sprookjes. Dat dat niet helemaal is zoals het gegaan is, kun je zelf lezen in 1 Samuel 17: 31-51 door hier te klikken

Opdracht 3: beantwoord onderstaande vragen.

  1. David was ongeveer 18 of 19 jaar, maar waaruit kun je opmaken dat hij echt sterk was en goed kon vechten?
  2. Veel mensen (misschien jij ook wel ???) zeggen dat ze alleen op zichzelf vertrouwen. Hoewel David dus zelf heel sterk was, en goed kon vechten, lees je in vers 37 dat hij niet op zijn eigen kracht vertrouwt. Waar vertrouwt hij dan vooral op?
  3. Van David staat nergens in de Bijbel precies hoe groot hij was, maar van koning Saul weten we dat hij ongeveer een hoofd boven de mensen uitstak. Die was dus waarschijnlijk zo’n 1 meter 90 a 2 meter  lang.
     Helaas is er in deze bijbelvertaling 1 woordje weggelaten, er hoort namelijk eigenlijk te staan dat Saul aan David zijn eigen wapenuitrusting (dus harnas, helm etc.) gaf. Hoe kun je daardoor weten dat David ook ongeveer zo groot was?
  4. In veel kinderbijbels zie je dan zo’n plaatje dat David helemaal “verzuipt”  in het harnas van Saul, maar staat dat er wel echt???
    Wat staat in vers 39 dat de reden is dat David het harnas van Saul weer uitdoet.

Dat de slinger die David gebruikte niet een beetje een sneu ding was om een gevecht mee aan te gaan blijkt wel als je weet dat een slinger niet alleen gebruikt werd door herders om (met kleine steentjes) schapen die afdwaalden bij de kudde te halen. Kijk bijv. op Wikipedia dat het ook echt een geducht (gevaarlijk!) wapen was door hier te klikken

Verdieping

Als David koning is, raakt hij gewend aan macht. Hij liet bijvoorbeeld na de verovering van Jeruzalem een groot en duur paleis bouwen. Ook nam hij veel vrouwen die hij onderbracht in een vrouwenhuis (harem). Hij ging ook niet altijd netjes om met zijn onderdanen, zoals duidelijk wordt in het volgende verhaal van Batseba, dat je kunt lezen in 2 Samuel 11 door hier te klikken

Opdracht 4: beantwoord onderstaande vragen.

  1. Op welk moment ging David in de fout?
  2. Op welk moment vond David dat hij in de problemen kwam?
  3. Hoe probeert David dat probleem op te lossen?
  4. Op welk moment begon David zijn macht te misbruiken?

Na de dood van Uria verscheen een profeet, Natan aan het hof van David. Als profeet van God wees Natan de koning op zijn fouten en zei ook dat de koning zich moest houden aan de leefregels van de Thora. Lees 2 Samuel 12: 1-14, door hier te klikken.

Opdracht 5: de profeet Natan maakt gebruik van beeldspraak. Vul hieronder in wie of wat de profeet bedoelde met zijn verhaal.

  1. de rijke boer
  2. zijn arme buurman
  3. het vele vee van de rijke
  4. het lam van de arme

 

Het is wel duidelijk dat David, net als jij en ik, fouten maakte. Misschien zou jij wel dezelfde fouten hebben gemaakt. Kijk maar naar popsterren die omgeven worden door fans die hen aanbidden. Er zijn er maar weinig die niet gevallen zijn voor de verleidingen van seks, drugs, gokken en vrouwen.

Toch wordt David een man naar Gods hart genoemd, omdat hij in elke situatie op God vertrouwde. In het verhaal zien we dat God wel vergeeft, maar dat de daad van David wel gevolgen heeft. Zo is het ook in ons leven. Als je iemand anders iets aandoet, kan je wel vergeven worden, maar je zult moeten leven met de gevolgen.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Godsdienst Klas 2. Bookmark de permalink.