Les 6 Tegen de stroom in!

elia en vuur

Je hoeft het nieuws maar te bekijken om te weten dat er een hoop fout gaat in deze wereld. Niet alleen in landen ver weg, maar ook dichtbij gebeurt er een hoop narigheid. We komen allemaal wel eens in situaties waarin dingen gebeuren die niet goed zijn, en dan is het soms best moeilijk om zelf niet mee te doen met wat de rest doet, maar om tegen de stroom in te gaan en het goede te doen!
Als bijvoorbeeld iemand in de klas gepest wordt, is het gewoon heel lastig om daar wat van te zeggen, want straks wordt je zelf gepest. Of misschien wordt de sfeer in de klas al een poosje steeds slechter doordat iedereen scheldt op elkaar, maar durf je daar niks van te zeggen ook al is er dat stemmetje van binnen dat zegt dat je er eigenlijk WEL wat van moet zeggen…

Dat stemmetje noemen we ons geweten, maar waar komt dat eigenlijk vandaan? In de Bijbel vind je een heel aantal voorbeelden van mensen die ook in dat soort situaties kwamen en dan besloten om TOCH hun mond open te doen. Meestal werden dat soort mensen profeten genoemd, omdat ze namens God spraken…

Een van die profeten was Elia. De 1e keer dat Elia zijn mond opendeed was toen Achab koning was van Israël. Achab was de slechtste koning van Israël tot dan toe, maar niemand durft tegen hem in te gaan uit angst voor wat de koning zou doen. Niemand…  behalve Elia.

Hoewel zelfs Elia een keer bang was voor koning Achab, weerhield dat hem er niet van om Achab de waarheid te zeggen als dat moest, en op te komen voor het recht, als er onrecht was. Een aantal van die verhalen ga je zelf lezen in de volgende opdracht.

Je kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden, waar je er 1 van kiest en die gaat uitvoeren. Deze opdracht krijg je een apart cijfer. Bij elke mogelijkheid staat hoe je de opdracht in moet leveren.

Opdracht 1
A:   Je leest het begin van het optreden van de profeet Elia, in 1 Koningen 17, 18 en 19 door HIER te klikken en schrijft daar een samenvatting van in eigen woorden, van minimaal 1 A4 tje. Of op papier, of digitaal met lettergrootte 14. Je moet minimaal Hoofdstuk 17 en 18 doen. Als je daarmee al 1 A4tje hebt, dan is het genoeg, maar als je je blad nog niet vol hebt doe je ook nog H19 erbij. Het moet een goed leesbaar verhaal zijn. Deze lever je in via Showbie (of op papier bij de docent)

B:   Je leest het begin van het optreden van de profeet Elia, in 1 Koningen 17, 18 en 19 door HIER te klikken en kies een deel van het verhaal (wat wel een beetje een afgerond geheel is…) en maakt daar een stripverhaal van, van ongeveer 6 tot 9 plaatjes (ingekleurd en al). Deze lever je op papier bij je docent in en verder vul je in Showbie bij de opdracht in dat je gekozen hebt voor Opdracht B (op papier of digitaal)

C: Je gaat een ingesproken tekst bij een filmpje maken.  Je zoekt het YouTube filmpje ” Lego Elijah” (zo heet Elia in het Engels ) door hier te klikken naar de volgende link http://www.youtube.com/watch?v=1I0lZcVYQqI
Je kunt nu met je iPad een schermopname maken.  
Voor een cijfer dat 2 keer telt!!! (omdat het gewoon veel meer werk is!) ga je bij het hierboven genoemde filmpje de tekst vertalen in het Nederlands en dan inspreken . Je mag deze opdracht met twee personen doen, zodat je de vertaling samen kunt maken. Deze opdracht laat je uiteindelijk zien aan je docent, en verder vul je in Showbie bij de opdracht in dat je gekozen hebt voor Opdracht C

Achtergrond informatie:
op Wikipedia kun je info vinden over het leven van de profeet Elia ( hier  klikken), en ook over de afgod Baal, lees dan vooral het stukje over Baal in de Bijbel ( hier  klikken ).

 

Dit bericht is geplaatst in Godsdienst Klas 2 met de tags , , . Bookmark de permalink.