Les 5: Wijs of Eigenwijs?

Wijs of Eigenwijs?

Waarschijnlijk hebben we allemaal wel eens iets gedaan waarvan we spijt hebben, of waarvan we achteraf denken: had ik dat maar anders gedaan. We maken stomme fouten die we niet meer recht kunnen zetten of kwetsen mensen, maken verkeerde keuzes en nemen verkeerde beslissingen. Vaak zijn de gevolgen van zulke beslissingen groter dan we op dat moment zelf doorhebben.
Opdracht 1: Schrijf 3 dingen op die je gedaan hebt, waar je achteraf spijt van had.
Als je mensen vraagt wat ze het liefst zouden willen hebben, als ze een wens zouden mogen doen, dan kiezen de meeste waarschijnlijk voor geld/rijkdom. Misschien anderen voor gezondheid of een lang leven, maar er zullen maar weinig mensen zijn die als direct aan wijsheid denken. Toch zou het hebben van wijsheid misschien wel eens een stuk belangrijker kunnen zijn dan je denkt!
De vorige les ging over het hart op de juiste plaats hebben, en toen keken we naar het leven van koning David. Na de dood van David, wordt Salomo de nieuwe koning. Salomo is nu, 3000 jaar later, bekend om zijn rijkdom, zijn vrouwen, maar vooral om zijn wijsheid. We hebben zelfs een soort gezegde, namelijk dat iets een “Salomonsoordeel” is.
Opdracht 2:
vraag a) Wat is een Salomonsoordeel?
Salomo is eigenlijk nog jong en onervaren, en moet plotseling koning worden van een heel volk! Misschien zouden veel mensen gelijk denken, wow dat is cool! maar Salomo weet dat het ook een hele verantwoordelijkheid is.
Als Salomo koning is geworden krijgt hij een bijzondere droom, waarin God hem zegt dat hij God mag vragen wat hij wil, en hij zal het krijgen. Salomo vraagt dan niet om geld of macht zoals de meeste mensen zouden doen, maar hij vraagt iets anders. Lees zelf in  1 Koningen 3: 3 -15  wat hij kiest, en hoe dat verder gaat, door hier te klikken.
 
Vraag b:  Wat kiest Salomo?
 
Vraag c: Waarom kiest hij daarvoor?
 
Vraag d: Waarom krijgt hij van God dan ook nog de belofte dat hij ook rijkdom en nog veel meer zal krijgen?
 
1
Het eerste bewijs van de grote wijsheid van Salomo, lezen we gelijk in hetzelfde hoofdstuk, als er 2 vrouwen, die in 1 huis wonen, bij hem worden gebracht vanwege een heftige ruzie.
Beide vrouwen hadden een pasgeboren baby, maar 1 van de baby’s is ’s nachts gestorven en nu beweren ze allebei dat het hun kind is. Aangezien er nog geen DNA testen bestonden en er geen getuigen waren, was dit natuurlijk een heel moeilijke rechtszaak. Hoe Salomo dit oplost, lees je in 1 Koningen 3: 16-28 door hier te klikken.
Vraag e: Waarom laat Salomo de vrouwen denken dat hij het kind wil doden?
 
Opdracht 3 :
Maak een stripverhaal van minimaal 6 plaatjes waarin je dit verhaal uitbeeldt.  Je mag ook een digitale strip maken door plaatjes en foto’s van internet te halen, en daarmee het verhaal uit beelden.
 
Dit bericht is geplaatst in Godsdienst Klas 2 met de tags , . Bookmark de permalink.