Les 1: Kijk eens om je heen

Les 1: Kijk eens om je heen !

Als je aan toeristen vraagt wat nou typisch is voor Nederland, dan komen Tulpen, klompen en molens waarschijnlijk het meeste voor. Hoewel dat natuurlijk allemaal best leuke dingen zijn, is Nederland gelukkig veel meer dan dat. Sterker nog, ons leven en wie we zijn wordt door hele andere dingen bepaald dan molenwieken en klederdracht.

Wie we zijn, of waar we vandaan komen, kun je niet zien op ansichtkaarten, maar kun je zien als je écht goed om je heen kijkt naar het dagelijks leven van de inwoners. Wat er gebeurt rond geboortes van baby’s, waar hun kinderen naar school gaan, hoe hun wetten in elkaar zitten, hoe ze trouwen, wat ze in het weekend doen, welke feesten ze vieren, wat hun normen en waarden zijn enz. enz. Als je zo gaat kijken, dan ga je iets zien van de cultuur van een land, en dan zie je in Nederland, waarschijnlijk meer dan je denkt, dat het van oorsprong een christelijk land is.

Opdracht 1:
Schrijf eens zoveel mogelijk dingen op waaraan je kan zien dat in Nederland het christendom nog steeds een belangrijke plaats inneemt.

Opdracht 2:
Maak met je iPad 5 foto’s van voorwerpen of gebouwen die iets met een geloof te maken hebben. Schrijf de volgende dingen erbij:
A: Wat het is en  B: Waar het voor gebruikt wordt en C: Bij welke godsdienst het hoort.
Dus lever niet alle foto’s los in, maar verklein ze zodat ze samen in hetzelfde Word of Pages documentje passen.

Opdracht 3:
Schrijf  een autobiografie (een verhaal over jezelf) van minimaal een half A4tje, waarin je in ieder geval de volgende punten verwerkt:

-Hoe heten je ouders/verzorgers?
-Waar komen ze vandaan?
-Heb je nog broertjes en zusjes?
-Op welke basisschool heb je gezeten?
-Zijn jullie thuis gelovig, en zo ja, welk geloof?
-Wat doen jullie aan dat geloof? Bijvoorbeeld bidden, bijbel of koran lezen, naar de kerk of moskee gaan, bepaalde feesten vieren…
-Wat vind je daar zelf van? Dus geloof jij zelf ook zo, of weet je het allemaal niet zo zeker?
-Schrijf nog eens iets op dat je hebt meegemaakt of gedaan hebt, dat iets laat zien van wat voor soort iemand jij bent. Dat mag van kort geleden, maar ook van langer geleden zijn.

Sla het document (Pages of Word) gewoon op als: Godsdienst Les 1

Dit bericht is geplaatst in Godsdienst Klas 1. Bookmark de permalink.