Les 8 Wie is Jezus?

christusaaf5d                             Wie is Jezus?

Wie is Jezus? Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden als je misschien denkt.
Of je nu in Hem gelooft of niet, hij is in ieder geval 1 van de meest invloedrijke personen geweest uit de hele geschiedenis en dat ZONDER 1 oorlog te voeren!

De laatste periode van dit jaar willen we het dan ook over Hem hebben, om te beginnen door gebruik te maken van een website met nog veel meer informatie over geloven.
Het volgende gedeelte is een bewerking van tekst van de website www.waaromgeloven.nl

Jezus

Bijna iedereen kent de naam Jezus. Zelfs nu, 2000 jaar na zijn dood, wordt zijn naam nog steeds iedere dag door vele miljoenen in de mond genomen. Door de een met eerbied, door de ander als stopwoord.

De jaartelling hebben we aan Hem te danken, onze vrije zondag is er vanwege Zijn opstanding uit de dood en over niemand zijn zoveel boeken geschreven, films, muziek, en kunst gemaakt als over Jezus. Wereldwijd geloven 2,1 miljard mensen in Hem. En jaarlijks trekken duizenden mensen naar onbekende streken om over Hem te vertellen. Ze geven huis en haard op voor een leven in primitieve omstandigheden. Nog steeds worden tienduizenden mensen geëxecuteerd omdat ze in Jezus geloven. Zij weigeren hun geloof op te geven – ook al worden ze vreselijk gemarteld en bedreigd. Hoe bestaat het dat ze dat voor hun geloof over hebben?

Mysterieuze invloed

Jezus heeft kennelijk een bijzondere invloed. Daar kan niemand omheen. Wat is dat toch? Volgens veel mensen heeft Jezus niet echt bestaan. Ze denken dat Hij een sprookjesfiguur is, net als Assepoester. Of een volksheld uit een of andere legende. Jammer genoeg weten veel mensen niet meer precies wie Jezus was. Terwijl Jezus juist een persoon is die het onderzoeken waard is. Wat we ook over het christendom denken, we kunnen niet om de 2,1 miljard mensen heen op aarde die hun geloof baseren op een historische persoon: Jezus. Hij was geen sprookjesfiguur, geen legendarische held, maar net als Napoleon en Julius Caesar een echte persoon uit de geschiedenis.

Het leven van Jezus

De bijbel bestaat uit allemaal verschillende boeken. Vier van deze boeken beschrijven de geschiedenis van Jezus. 2000 jaar geleden werd Jezus geboren in een timmermansgezin. Hij woonde in het plaatsje Nazareth en bracht hier ook zijn jeugd door. Toen Hij ongeveer de dertig had bereikt trok Hij met een groep volgelingen door Israël. Hij sprak over geloven in God, over vrede en over hoe mensen met elkaar om moeten gaan. Nadat Hij drie jaar door Israël had getrokken werd Hij opgepakt en door Romeinse soldaten gekruisigd.

Bronnen buiten de Bijbel

Niet alleen in de bijbel wordt er over Jezus geschreven. In heel veel oude boeken uit de tijd van Jezus kan je over Hem lezen en al deze boeken zijn het er over eens, of ze nu christelijk, Romeins of Joods zijn, ze vertellen allemaal dezelfde boodschap: Jezus heeft echt bestaan. Jezus heeft dus echt bestaan. Maar waarom is Hij nu zo belangrijk en bekend geworden? Waarom heeft Hij nog steeds zoveel invloed? Jezus is niet zo bekend geworden omdat Hij van hoge afkomst was of zoiets. Hij was de zoon van Jozef en Maria, een zeer eenvoudig timmermansgezin. Daar zit het hem dus niet in? Waarin dan wel?

Het verhaal is niet af

Eigenlijk was de levensbeschrijving van Jezus zonet nog niet af. Want na zijn dood aan een kruis gebeurde er nog meer. De grootste gebeurtenis moest nog komen. Nadat Hij drie dagen in een graf gelegen had stond Hij op uit de dood.

Overwinning op de dood

Christenen stellen het eigenlijk allemaal nog veel sterker. Zij zeggen niet alleen dat Jezus bestaan heeft, maar dat Hij nog steeds bestaat. Christenen geloven dat Jezus, nadat Hij door de Romeinen gekruisigd was, is opgestaan uit de dood. Dat Hij zich daarna verschillende keren heeft laten zien aan Zijn volgelingen. Na zijn opstanding gaf Hij Zijn volgelingen de opdracht om de Kerk te stichten en om aan iedereen op de wereld van Hem te vertellen. Als je om je heen kijkt zie je dat Zijn volgelingen deze opdracht opgevolgd hebben want bijna in elke stad of plaats is er wel een kerk waar mensen bij elkaar komen in de naam van Jezus.

Een eigen onderzoekje naar Jezus…

Les 8 Opdracht 1: Onderzoek Wie is Jezus

Gebruik Google om zelf eens te onderzoeken wat mensen zeggen/geloven over Jezus. Wees creatief met zoektermen, dus geef niet direct op als je de vraag die hieronder staat niet letterlijk te vinden is, maar formuleer de vragen misschien iets anders om een goed antwoord te vinden. Zoek desnoods in het Engels en vertaal dan, zoek eventueel op Youtube (waarschijnlijk meestal Engels…). Denk erom een onderzoek kost tijden vraagt ook om een aantal bronnen te vergelijken met elkaar omdat niet iedere Hindoe of Moslim of atheïst hetzelfde zal denken…
Kopieer deze opdracht gewoon in een Word of Pages document dat je uiteindelijk inlevert in Showbie. Hieronder vind je de 6 vragen die je gaat beantwoorden:

Wat zeggen Atheïsten over Jezus?

Wat zeggen Hindoes over Jezus?

Wat zeggen Moslims over Jezus?

Wat zeggen Joden over Jezus?

Wat zeggen Agnosten over Jezus?

Wat zeg (geloof) jijzelf over Jezus?

De kloof

Belangrijk is het om nog even stil te staan bij de kruisiging van Jezus en Zijn opstanding uit de dood. Waarom is het feit dat Jezus opstond uit de dood nu zo belangrijk? Hij deed dit om een straf te dragen. Hij deed dit om een straf te dragen die mensen eigenlijk verdiend hebben. Heel de geschiedenis door en ook vandaag nog doen mensen dingen die niet goed zijn in de ogen van God. We bestelen elkaar, doen elkaar pijn en verdriet, we liegen en als het volgens ons nodig is gebruiken we ook geweld tegen elkaar. Als je het journaal luistert of kijkt merk je dat ik het hier allemaal nog maar zacht uitdrukt. Al die slechte dingen die mensen doen noemen we zonde. Doordat mensen deze dingen elkaar en God aandoen is er een kloof tussen God en de mens ontstaan. Jezus Christus is de enige die de  kloof tussen God en ons kan overbruggen. kloof2

Daarom kwam Hij op aarde, stierf Hij tenslotte een wrede dood aan het kruis, maar droeg op die manier de straf voor onze fouten en zonden. Hij overbrugde daarmee de kloof tussen God en ons.

Jezus is er nog steeds

Aan het begin van dit artikel vroegen we ons af waarom Jezus zo’n enorme invloed heeft.
Zou het misschien kunnen dat het ECHT waar is wat er in de Bijbel over Hem staat geschreven en wat christenen geloven… dat Jezus echt de zoon van God is en echt is opgestaan uit de dood???  Dat is aan jezelf om uit te zoeken…

 

Tot Slot

De komende weken zullen we meer horen en lezen over wat Jezus heeft gezegd en gedaan, maar volgende les heb je eerst een SO over de samenvatting van “het leven van Jezus” die je kunt vinden in de volgende link door HIER te klikken

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Godsdienst Klas 2 met de tags , . Bookmark de permalink.